Alergija i intolerancija na hranu

Razlika između alergije i intolerancije na hranu zaista je velika pa ih se nikako ne smije miješati. Naime, alergija agresivno utječe na čitav imunološki sustav čovjeka dok kod intolerancije to nije slučaj. Kod alergije, ljudsko tijelo prepoznaje određenu namirnicu kao štetnu te reagira na specifičan način i najčešće se javlja kod beba i male djece, rijeđe se može pojaviti u starijoj dobi.

U slučaju intolerancije najčešće s javljaju probavne smetnje. Razlog ovakvih promjena u organizmu je nemogućnost probavnog sustava da određenu hranu probavi na uobičajen način. Hrana koja najviše utječe na pojavu intolerancije jesu mliječni proizvodi, zatim namirnice koje sadrže gluten ili veliku količinu ugljikohidrata. Težina reakcije zbog intolerancije na hranu ovisi o količini konzumiranih namirnica. U većini slučajeva ako se uzme manja količina hrane, to nužno ne uzrokuje reakciju organizma.

Kod naručivanja domjenka važno je napomenuti na koju skupinu hrane se javljaju simptomi, odnosno da li se radi o glutenu, laktozi, orašastim plodovima, mahunarkama, zatim jaja, morski plodovi i riba, neki začini, a sve kako bismo mogli predložiti jelovnik prilagođen ovakvim potrebama.

Za razliku od restorana gdje naručujete hranu na licu mjesta, praksa naručivanja kod domjenaka je nekoliko dana unaprijed pa se tako može složiti odgovarajući prijedlog jelovnika, a prilikom pripreme osoblje u kuhinji i slastičarnici može pažljivo pripremiti hranu. Intolerancija i alergija nisu prepreka da biste vi i vaši gosti mogli uživati u ukusnoj i zdravoj hrani.

Ove web stranice sadrže programske kolačiće (cookies). Daljnjim pregledavanjem slažete se s njihovim korištenjem. Više informacija | Slažem se