Švedski stol - oblik posluživanja

Da li ste se pitali zašto se hrana posložena na stolu koju onda sami uzimate zove Švedski stol? Možda vam se dogodi da stranci ili turisti nisu čuli za Švedski stol i to isto posluživanje zovu buffet. I onda vam se učini da jedino mi zovemo Švedski stol baš tako. No, povijest ovog posluživanja govori da se koristimo ispravnim nazivom.

Švedski stol (švedski: smörgåsbord) je vrsta skandinavskog obroka koji se sastoji od više raznih namirnica na stolu, a ime je dobio jer je podrijetlom, gle čuda, iz Švedske. Stol se sastoji od više hladnih i toplih jela, gdje gost sam uzima što i koliko hoće.

Švedski stol postao je međunarodno poznat pojavom 1939. godine na Svjetskoj izložbi u New Yorku kada su ga ponudili u švedskom paviljonu, u restoranu "Tri Krune". Tradicionalni švedski stol sastoji se od toplih i hladnih jela. Kruh, maslac, sir su uvijek dio originalnog švedskog stola, kao i riblja jela koja su općenito različiti oblici haringa, lososa i jegulja.

Još dalje u povijest, članovi udruženja švedskih trgovaca i više klase u 14. stoljeću u Švedskoj i Finskoj prvi su poslužili “brannvinsbord” (rakijski stol), malu zakusku postavljenu na pomoćnom stolu, gdje su se raznolika predjela posluživala prije obroka, prije nego što se sjedne za glavni stol. Obvezne namirnice bile su kruh, maslac, sir, haringa i nekoliko vrsta likera , ali i dimljeni losos, kobasice te hladno narezano usoljeno meso. Brannvinsbord se posluživao kao predjelo dok se ljudi okupljaju pred večeru ili poslije večere, često i dva do pet sati prije večere, ponekad i s muškarcima i ženama u odvojenim sobama. Na kućnim i privatnim zabavama Švedski stol postao je popularan sredinom 17. stoljeća, kada se hrana preselila sa sporednog stola na glavni i počelo posluživanje toplih i hladnih jela. Kasnije je ovaj način posluživanja predjela korišten u hotelima i zanimljivo na željezničkim postajama. Na Olimpijskim igrama 1912. u Stockholmu švedski stol prestao je biti predjelo počeo se posluživati kao glavno jelo. I danas je uobičajen u hotelima, nekim restoranima, koktelima, prijemima.

Ove web stranice sadrže programske kolačiće (cookies). Daljnjim pregledavanjem slažete se s njihovim korištenjem. Više informacija | Slažem se