Vrijeme je za jagode i tortu Pavlova

Jagode su sezonsko voće s malo kalorija, pune vitamina, prelijepog izgleda i odličnog okusa. Mogu se kupiti i izvan njihove sezone, no prava punoća okusa razvije se u sezoni. Zato treba uživati u jagodama kad im je vrijeme. Jagode možete jesti samostalno kao voće, jednostavni desert su jagode sa šlagom, a kolači…tu ima nebrojeno recepata. Kardinal šnite s kremom od jagoda, Dolce Millefoglie s jagodama, cup cakes s jagodama dio su naše ponude, a predlažemo da kod kuće napravite tortu Pavlova. Glavni sastojak su baiser kore od bjelanjaka i šećera, šlag i jagode, a torta je hrskava izvana, a meka iznutra. Torta je dobila ime prema ruskoj prima balerini Anni Matveyevnoj Pavlovi. Pavlova je svoju karijeru započela početkom XX. stoljeća, a bila je jedna od najpoznatijih balerina svoga doba. Ne zna se točno tko je pravi autor ove torte. Jedna je teorija da je torta kreirana u Australiji ili Novom Zelandu, u čast Anni Pavlovi koja je te zemlje posjetila 1926. godine na svjetskoj turneji svoje plesne trupe. Druga pak teorija kaže da je porijeklo torte američko, bazirano na sličnoj torti koja se pripremala u Njemačkoj. Koja je teorija točna nije ni važno, slastičarski majstor koji je stvorio ovu tortu učinio je Pavlovu božanskom i kao što je rekla jedna gošća: „Trebalo bi je zakonom zabraniti jer navodi na grijeh.“

Torta Pavlova

Potrebne su baiser kore, jagode, vrhnje za šlag, šećer.

Baiser kore možete kupiti u našoj slastičarnici Šarlota, Ilica 205a. Pakirane su komadno tako možete sami kombinirati visinu torte, a nešto su deblje od standardne veličine, pa je torta s njima izdašna. Vrhnje za šlag čvrsto istucite, a šećer nije potreban jer su kore već slatke. Stavite prvu koru na tanjur, šlag, posložite jagode, stavite drugu koru i ponovite postupak. Ovisno o broju kora postupak ponavljate, na kraju dekorirajte po želji. Stavite u hladnjak da se dobro rashladi. Ohlađenu tortu poslužite i impresionirajte svoje goste i ukućane.

Ove web stranice sadrže programske kolačiće (cookies). Daljnjim pregledavanjem slažete se s njihovim korištenjem. Više informacija | Slažem se