O roštilju i roštiljanju

Roštilj ili pečenje hrane na vrućem žaru vjerojatno je najstariji način pripreme hrane. Iako je najstariji način i omiljeni za pripremu mesa ili povrća  na otvorenom ili u prirodi i mnogi misle da ga znaju spremiti ipak zahtjeva određenu vještinu i znanje.

Kod mesa najvažnija je marinada, i tu ima puno varijanti i savjeta od čuvanja u marinadi cijelu noć do samo 30tak minuta. Sve zapravo ovisi o vrsti mesa i samoj marinadi. Osnova su ulje i začini (sol, papar su temeljne, a onda možete graditi u beskonačnost ovisno o vašem ukusu i onome što gosti vole - češnjak, senf, ružmarin, crveni luk).

Uspješan roštilj svakako traži priloge. Gdje smo bez mladog luka, rajčice, paprike, grah salate, krumpir salate? Bez toga smo izgubljeni. I naravno kruh. Znamo da nije zdravo, ali onaj bijeli mekani paše najbolje. A što ćemo baciti na roštilj? Može apsolutno sve: od ptice do prasice, pa riba, povrće, gljive. Roštilj može zadovoljiti svakog gosta, od velikih do malih, od odraslih do djece. Na kraju ne zaboravimo nešto slatko: štrudl od jabuke ili kakav voćni kolač svakako pašu.

Sezona roštilja počinje tradicionalno s prvim svibnjem, može i prije, ovisno o vremenu, ali nekako uvijek ono pravo krene u svibnju. Najbolji je na otvorenom, u prirodi, na vikendici, na izletištu gdje su izgrađena roštilj mjesta.

Roštilj možete spremati sami ili još bolje: možete naručiti naš pripremljeni roštilj pečen na drveni ugljen ili pozvati profesionalnog kuhara roštilj majstora. Ako ste se odlučili koristiti naše usluge tada imate više vremena za svoje goste i uživanju u hrani. U svakom slučaju: Dobar tek.

Ove web stranice sadrže programske kolačiće (cookies). Daljnjim pregledavanjem slažete se s njihovim korištenjem. Više informacija | Slažem se